“Лукойл опроверга българския министър на финансите Асен Василев. Не сме получавали

...
“Лукойл опроверга българския министър на финансите Асен Василев. Не сме получавали
Коментари Харесай

“Лукойл” опроверга Асен Василев: Не водим преговори за продажба на рафинерията в Бургас

“Лукойл ” опроверга българския министър на финансите Асен Василев.

 

Не сме получавали оферти за продажба на рафинерията в Бургас и не водим никакви договаряния по въпроса.

 

Това се споделя в позиция на “Литаско ” - дъщерната компания на “Лукойл ”, която е притежател на завода в Бургас,  разпространена от организация " Блумбърг Европа ".

 

Изявлението на компанията е в отговор на изявление на финансовия министър Асен Василев пред “Файненшъл таймс ”.

 

Пред изданието той споделя, че българското държавно управление имало индикации, че “Лукойл ” е почнал процедура по продажба на рафинерията в Бургас и даже имало към този момент проявен интерес от кандидат-купувачи. Думите му бяха повторени по-късно и от премиера Николай Денков.  Той разгласи, че интерес във връзка с " Лукойл Нефтохим " се показва към този момент от няколко месеца от разнообразни страни.
 

Litasco SA, мажоритарният притежател на българската рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас ", не е не е упълномощавала нито една социална или частна организация да търси евентуални купувачи или да урежда договаряния от нейно име, дадоха отговор през днешния ден от компанията и сложиха в много неудобно състояние българските управляващи.


“Лукойл Нефтохим Бургас ” АД е сдружение, ситуирано в страна-членка на Европейски Съюз, която е благосъстоятелност на швейцарска компания, каквато е “Литаско ”, акцентират от компанията.


Според европейското законодателство по отбрана на частната благосъстоятелност и общоприетите бизнес практики, всякакво желание за закупуване на активи, се дискутира сред контрагетите в договарянията и едвам след провеждането на такива дискусии  се уведомяват управляващите в съответната страна, на територията на която се намират съответните активи, се акцентира в позицията на " Литаско ".

 

" Интерфакс " цитира обява във " Файненшъл таймс ", съгласно която България вкарва 60% налог облага за бургаската рафинерия, който ще бъде понижен на 15% след продажбата на рафинерията. След като тя престане да бъде благосъстоятелност на съветската частна компания, тя ще бъде осъвременена за 500 милиона евро, тъй че да може да преработва по-леки от съветските типове недопечен нефт.

 

Според някогашния заместник-министър на стопанската система Никола Янков продажба няма да има. Той дефинира оповестеното от финансовия министър като „ вест в жанр градски митове ”.

„ Това е несериозно. „ Лукойл ” е частна компания, а не държавна съветска компания и тя се търгува на няколко тържища. Нейните акционери като цяло не са съветското държавно управление. Не отхвърлям опцията страната Русия да има въздействие върху огромните корпорации на нейна територия, само че въпреки всичко би трябвало да създадем разлика сред двете неща ”, съобщи Янков.

Той посочи още причини в отбрана на тезата си, че продажба няма да има – открои огромните вложения, които „ Лукойл ” са създали през всички години, както и това, че те могат да работят освен с съветски нефт, само че и всевъзможен различен.

„ Не на последно място „ Лукойл ” не има единствено рафинерията в Бургас, а и огромна част от складовете на едро и голямо количество бензиностанции, които разрешават на компанията да изстиска целия марж до цената на дребно ”, съобщи Янков.

 

Народното събрание реши България да престане да употребява дерогацията, която Европейски Съюз й даде от глобите за импорт на съветски нефт три месеца преди приключването й в края на 2024 година Депутатите гласоподаваха за ограничение на потреблението на съветски недопечен нефт в рафинерията до 80% до края на тази година и цялостното му унищожаване до октомври идващия.

 

" Интерфакс " напомня, че " Лукойл " купи българската рафинерия " Нефтохим " през октомври 1999 година и ръководи мрежа от над 500 бензиностанции в България.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР